En transformator är en elektrisk anordning som används för att ändra eller transformera spänningsnivåerna på växelström (AC). Den består vanligtvis av två eller fler koppartrådspolar som är lindade runt en järnkärna.
Grundprincipen för en transformator baseras på elektromagnetisk induktion, ett fenomen som upptäcktes av Michael Faraday. I en transformator överförs elektrisk energi från en spole (känd som primärspolen) till en annan (känd som sekundärspolen) genom en gemensam magnetisk flödesväg i kärnan.
När en växelström passerar genom primärspolen skapas ett växlande magnetfält runt spolen. Detta växlande magnetfält inducerar sedan en växlande spänning i sekundärspolen. Antalet varv i primär- och sekundärspolen bestämmer hur spänningen ändras.
Om sekundärspolen har fler varv än primärspolen, kommer utgångsspänningen att vara högre än ingångsspänningen. Detta kallas en steg-up-transformator. Omvänt, om primärspolen har fler varv än sekundärspolen, kommer utgångsspänningen att vara lägre än ingångsspänningen. Detta kallas en steg-ned-transformator.
Transformatorer spelar en central roll i eldistributionen. Genom att höja spänningen för långdistansöverföring och sedan sänka den för hushållsbruk minimerar transformatorer energiförluster under transport och gör det möjligt att effektivt och säkert leverera elektricitet till bostäder och företag.