Svenska kraftnät har tagit fram fyra olika scenarier för hur elförbrukningen i Sverige kan utvecklas fram till år 2050. Scenarierna baseras på olika antaganden om elförbrukningens storlek, produktionsmixen och förbrukningsflexibiliteten.
Småskaligt förnybart (SF)
I detta scenario ökar elförbrukningen i Sverige till 210 TWh år 2050. Detta motsvarar en ökning med cirka 50 % jämfört med dagens elförbrukning. Den största ökningen sker inom industrin, som i allt högre grad elektrifieras.
Produktionsmixen i detta scenario består till största delen av småskalig förnybar elproduktion, till exempel vindkraft och solkraft. Kärnkraften är avvecklad helt.
Färdplaner mixat (FM)
I detta scenario ökar elförbrukningen i Sverige till 265 TWh år 2050. Detta motsvarar en ökning med cirka 100 % jämfört med dagens elförbrukning. Den största ökningen sker inom transportsektorn, som i allt högre grad elektrifieras.
Produktionsmixen i detta scenario består av en mix av olika kraftslag, där kärnkraften spelar en viktig roll. Kärnkraftens produktion ligger på ungefär dagens nivå.
Elektrifiering planerbart (EP)
I detta scenario ökar elförbrukningen i Sverige till 365 TWh år 2050. Detta motsvarar en ökning med cirka 190 % jämfört med dagens elförbrukning. Den största ökningen sker inom industrin och transportsektorn.
Produktionsmixen i detta scenario består av en mix av olika kraftslag, där kärnkraften spelar en viktig roll. Kärnkraftens produktion har fördubblats jämfört med idag.
Elektrifiering förnyelsebart (EF)
I detta scenario ökar elförbrukningen i Sverige till 365 TWh år 2050. Detta motsvarar en ökning med cirka 200 % jämfört med dagens elförbrukning. Den största ökningen sker inom industrin och transportsektorn.
Produktionsmixen i detta scenario består till största delen av förnybar elproduktion, till exempel vindkraft och solkraft. Kärnkraften är avvecklad helt.
Det mest sannolika scenariot är att elförbrukningen i Sverige kommer att öka till cirka 340 TWh år 2050. Detta motsvarar en fördubbling jämfört med dagens elförbrukning. Den stora ökningen beror på att samhället i allt högre grad elektrifieras, till exempel inom industrin och transportsektorn.
I två av scenarierna, elektrifiering planerbart och elektrifiering förnyelsebart, kommer kärnkraften att spela en viktig roll. I elektrifiering planerbart kommer kärnkraften att fördubblas jämfört med idag, medan den i elektrifiering förnyelsebart kommer att avvecklas helt.
Konsekvenser för elnätet
Oavsett vilket scenario som blir verklighet kommer det att krävas stora investeringar i elnätet. Detta beror på att en ökad andel väderberoende produktion gör kraftsystemet mindre förutsägbart.
I scenarierna med en hög andel väderberoende produktion, till exempel elektrifiering förnyelsebart och elektrifiering planerbart, kommer det att krävas omfattande investeringar i överföringskapacitet, både inom Sverige och med grannländerna. Detta beror på att el måste kunna transporteras över stora avstånd för att möta efterfrågan.
I scenarierna med en hög andel kärnkraft, till exempel elektrifiering planerbart och färdplaner mixat, kommer det att krävas investeringar i ny kärnkraft. Detta beror på att kärnkraften är en planerbar produktionsform som kan bidra till att säkerställa effekttillräckligheten i kraftsystemet.
I alla scenarier kommer det också att krävas investeringar i förbrukningsflexibilitet. Detta kan till exempel ske genom att utveckla nya tjänster och produkter som gör det möjligt för elanvändare att styra sin elförbrukning.
Sammanfattning
- Elförbrukningen i Sverige kommer att öka kraftigt fram till år 2050.
- Den största ökningen beror på att samhället i allt högre grad elektrifieras.
- Kärnkraften kommer att spela en viktig roll i två av scenarierna.
- Förbrukningsflexibiliteten är viktig i alla scenarier för att hantera osäkerheten i elproduktionen.
- Oavsett vilket scenario som blir verklighet kommer det att krävas stora investeringar i elnätet.