Avhjälpande åtgärder är åtgärder som vidtas för att återställa elnätet till normal drift efter en störning. I det här sammanhanget är avhjälpande åtgärder motköp, omdirigering och FFR.
Motköp
Motköp är en åtgärd som kan användas för att undvika överbelastning i elnätet. Om det uppstår en överbelastning på en länk mellan två elområden kan Svenska Kraftnät kalla på motköp från elproducenter i det område som har överskott. Elproducenterna kan då minska sin produktion eller flytta sin produktion till det område som har underskott.
Motköp fungerar genom att Svenska Kraftnät erbjuder elproducenterna en premie för att minska sin produktion eller flytta sin produktion. Premien är utformad så att den ska kompensera elproducenterna för de ekonomiska förluster som de kan uppstå.
Omdirigering
Omdirigering är en åtgärd som kan användas för att ändra flödet av el i elnätet. Om det uppstår en överbelastning på en länk kan Svenska Kraftnät kalla på omdirigering från elproducenter och elkonsumenter. Elproducenterna kan då skicka sin el via andra länkar och elkonsumenter kan då minska sin elförbrukning.
Omdirigering fungerar genom att Svenska Kraftnät ger elproducenter och elkonsumenter instruktioner om hur de ska ändra sitt beteende. Instruktionerna kan till exempel innebära att elproducenter ska skicka sin el via andra länkar eller att elkonsumenter ska minska sin elförbrukning.
FFR
FFR står för “Fast Frequency Reserve” och innebär att elproducenter kan erbjuda att leverera el med en förutbestämd frekvens. Detta kan vara viktigt för att förhindra att frekvensen i elnätet sjunker eller stiger för mycket.
FFR fungerar genom att elproducenter som erbjuder FFR får en premie för att hålla frekvensen inom ett visst intervall. Premien är utformad så att den ska kompensera elproducenterna för de ekonomiska förluster som de kan uppstå.
Fördelar och nackdelar
Alla tre avhjälpande åtgärder har sina fördelar och nackdelar.
Motköp har fördelen att det kan vara snabbt och effektivt att implementera. Det har också den fördelen att det kan vara billigt för Svenska Kraftnät. Nackdelen med motköp är att det kan leda till ökade kostnader för elproducenterna.
Omdirigering har fördelen att det kan vara effektivt för att minska effektförlusterna i elnätet. Det har också den fördelen att det kan vara kostnadseffektivt för Svenska Kraftnät. Nackdelen med omdirigering är att det kan vara svårt att implementera snabbt.
FFR har fördelen att det kan vara effektivt för att stabilisera elnätet. Det har också den fördelen att det kan vara kostnadseffektivt för Svenska Kraftnät. Nackdelen med FFR är att det kan vara svårt att implementera snabbt.
Exempel
Motköp, omdirigering och FFR har använts i praktiken för att avhjälpa störningar i elnätet.
Motköp har använts för att avhjälpa överbelastning på elnätslänkar. Till exempel användes motköp för att avhjälpa en överbelastning på en elnätslänk mellan Sverige och Finland 2021.
Omdirigering har använts för att minska effektförlusterna i elnätet. Till exempel användes omdirigering för att minska effektförlusterna i elnätet efter en storm i Sverige 2022.
FFR har använts för att stabilisera elnätet. Till exempel användes FFR för att stabilisera elnätet efter en produktionsbortfall av ett elkraftverk i Sverige 2023.
Motköp, omdirigering och FFR är viktiga avhjälpande åtgärder som kan användas för att återställa elnätet till normal drift efter en störning. Dessa åtgärder har sina fördelar och nackdelar, men de kan alla vara effektiva för att hantera olika typer av störningar i elnätet.